Anders och poesin

Poesi. Det satt rätt långt inne. mina tidiga minnen av poesi handlade om dels det dåförtiden pretentiösa dagens dikt på radio, högtidliga uppläsningar med klassisk musik efter och pappas reciterande av diverse nationalromantiskt gods av Tegnér och Runeberg. Men med låttexterna av Lennon, Dylan och Cohen och några till upptäckte jag att mycket starka saker kan sägas i små ordnade texter. Jag hittade också sånt som Tao te Ching, som gjorde djupt intryck.

Själv satt jag gärna vid en skrivmaskin och lekte med typerna, rafsade ner slumpmässiga ord och faser, ofta som en slags ordlekar. Gillade senare att söka vara tydlig pedagogiskt och politiskt, med en förkärlek för logik och upptäckande av nya samband och möjligheter. Hade ju också en period av inre omvälvande erfarenheter då orden lyste med både klarhet och mångtydighet. Började formulera mej lite mer ”seriöst” i mitt tangentklottrande, som ju övergick till ordbehandlare i sinom tid. Jag utvecklade mitt övriga skrivande genom det politiska arbetet, och blev också publicerad då och då i dagstidningar (se politikavdelningen 🙂 ) Ordens möjligheter och problem stod mej allt tydligare. Jag testade att släppa kraven på att uttrycka sej rationalistiskt tydligt och sökte ett sätt att uttrycka mej känslomässigt tydligt i frågor som engagerade mej, om kärleken och politiken. Mest för mej själv. Ett möte med Rumis fyrradingar grep mej på djupet – hur kunde en tolvhundratals afghan uttrycka sej så insiktsfullt och samtidigt gränsöverskridande. Jag skulle senare komma att jobba med översättningar av hans verk inför ett program på bibliotek i Stockholm. I detta, och i en översättning av Dylans Tambourine man, som kom till mej oförhappandes började jag få den där häftiga känslan att orden kommer till en, och ens uppgift är att liksom styra enligt det uttryck som vill fram. Jag började nedteckna saker som jag vågade kalla poesi.

På senare tid har jag ägnat mej att framträda lite på öppna poesiläsningar och ”poesitävlingar”, så kallade poetry slams. Detta med blandade alster, en del som jag gjort ”förr i tiden” men de flesta någotsånär aktuella som poppat up, som spontana reflexioner kring saker jag drabbas av eller ser omkring mej och i mej och en del mera utarbetade saker, till exempel ett hexameterprojekt. Ska presentera lite här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *